Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu

Lectures d'estiu

Vicent Enric Belda. «Història de Sam. Deus Ex Machina».A partir 14 anys. L'any 2120, la civilització humana pràcticament ha desaparegut després d'un virus letal. Les intel·ligències artificials robòtiques controlen un món on només han sobreviscut dos tipus d'humans: uns quants que van escapar el virus i uns altres que han sigut modificats genèticament i criats en granges. Sam és un robot personal que torna a funcionar després d'uns anys de suspensió. La missió que li encarrega la intel·ligència Artificial és clara: capturar una jove humana anomenada Hanna.

Neal Shusterman. «Reconnexió».  A partir 15 anys. ¿Com es pot sentir una persona quan s'assabenta que, més que néixer, l'han inventat? Gràcies a en Connor, a en Lev i a la Risa, i a les repercussions de la revolta en la Recol·lectora de Happy Jack, la 65 població ja no pot continuar mirant cap a un altre costat. Potser la desconnexió servirà per alliberar la societat d'adolescents problemàtics i, al mateix temps, per nodrir-la d'òrgans molt necessaris per als trasplantaments.

 Lourdes Boïgues. «Una lectura perillosa».A partir 14 anys. Aleix, un jove estudiant a qui no li agrada llegir, acaba literalment capturat per un llibre enigmàtic que li ha regalat el pare pel seu aniversari. Ha quedat atrapat pel volum de tal manera que queda immòbil i sense capacitat de reacció, abstret del món que l'envolta. Preocupats per aquesta actitud tan estranya, els seus amics Manel i Núria comencen a indagar l'origen d'aquest misteri per intentar curar-lo i retornar-lo a la realitat.

Àngel Burgas. «Kamal i els alfabetistes». A partir de 14 anys. (Protagonista Jove 2016)
En aquesta trepidant aventura entre Istanbul i Berlín; en Kamal té l’esbojarrada missió de salvar el món:  té un senyal a la pell en forma de lletra, la lletra que manca a un grup de personatges que, amb les seves taques a la pell, podran completar l’alfabet i evitar la destrucció de la humanitat. Però, com en totes les pel·lícules, aquí també hi ha un dolent: el Gran K, que ho vol impedir. 

Laura Gallego. «Totes les fades del regne». A partir 14 anys. (Protagonista Jove 2016) 
Hi havia una vegada una historia d'amor i aventures que ningú podia deixar de llegir. En un món de boscos ancestrals, objectes encantats i proves de valor a vida o mort, la màgia pot convertir-se en una espasa de doble tall.

Glòria Marín. «No sé si vull un nòvio o un gos». A partir 14 anys. L'Alba no suporta els problemes, i molt menys els crits, que últimament formen la banda sonora de casa seva. La relació amb els germans i amb els pares se li està fent tan insuportable que ha decidit fer-se invisible als ulls de tothom i no obrir boca. Per esbravar-se de tot el que li passa, comença a escriure en una llibreta allò que li bulli pel cap.

Andreu Martín i Jaume Ribera. «Els bessons congelats». A partir 15 anys. (Protagonista Jove 2016) El Flanagan ja té dinou anys i per pagar-se els estudis de Criminologia accepta un cas que l’intriga molt: una dona de Valldenàs, un poble d’alta muntanya, ha trobat dos bessons morts i congelats enmig d’un bosc. Abans que arribi la policia, però, els bessons desapareixen misteriosament.

Gemma Pasqual. «Xènia, #KeepCalm i fes un tuit».  A partir 13 anys. ¿Estar pendent tota l’estona del mòbil? ¿Aguantar la respiració fins que no es rep una resposta? ¿Ser de Twitter o de WhatsApp? La Xènia no s’acaba de decidir. Mira la pantalla totalment hipnotitzada. Continua esperant impacient un whatsapp d’en Carles, mentre la vida se li va complicant: un accident de moto, un amic misteriós al 47 Twitter... i les papallones a l’estómac que no paren de ballar. El seu lema: KeepCalm.

Verónica Sánchez. «Coses que no podrem evitar».  A partir 15 anys. La rutina d’un adolescent de Barcelona canvia quan el seu pare, figura intermitent en la seva vida, el convida a fer un viatge d’un any per l’Àsia. Empès per l’esperit aventurer de la pel·lícula 'Into the Wild', però també amb la sensació de descontrol vital típica de l’edat, el protagonista comença una travessia que el portarà per Rússia, Mongòlia, la Xina, el Tibet i el Nepal.

Sherman Alexie. «Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada».  A partir 14 anys. (Protagonista Jove 2016)  En Junior viu a la reserva índia de Spokane, que està situada una mica més enllà del cul del món. Va néixer amb més dents del compte i miopia en un ull i hipermetropia en l’altre. Porta ulleres. I ell mateix diu que és un friqui. Juga a bàsquet. Dibuixa. I un dia va estampar un llibre de geometria al nas del seu professor i el van expulsar de l’escola. Aquí comença la seva història, una crònica de l’adolescència d’un jove indi americà que mira d’allunyar-se de la vida que creia que estava destinat a viure.

Giuseppe Catozzella. «Córrer sense por».  A partir 15 anys. (Protagonista Jove 2016)
 La Samia sent a les cames les ganes de viure. És la més ràpida d’entre els infants que corren pel laberint de carrers polsegosos de Mogadiscio. Tots han conviscut amb la guerra des que van néixer. Però la Samia ja no li té por. Amb només vuit anys comparteix amb l’Alí, el seu amic i confident, el somni de participar als Jocs Olímpics. No ho tindrà gens fàcil. Tot i així, es classificarà per a Pequín 2008. Arriba última, molt lluny de la resta de corredores. Però la imatge de la seva tenacitat la converteix en un símbol. Basada en fets reals.

Marie-Aude Murail. «Un assassí a l'institut».  A partir 15 anys. Quan desapareixen uns exàmens de l'Institut Saint-Prix i reapareixen corregits amb sang, el professor Nils Hazard és requerit perquè investigui què s'amaga darrere de la macabra sorpresa. Així, el jove etruscòleg es troba al davant de dos-cents vuitanta sospitosos, un director una mica boig, un conserge ximplet i tot un cicle implicat.

 Lauren Oliver. «Pánico».  Heather y Dodge viven en Carp, un pueblo en medio de la nada donde el tedio impulsa a los adolescentes a jugar el peligroso y arriesgado juego de Pánico. Tanto Heather como Dodge participarán en él con la esperanza de salir vencedores. Ambos tienen poco que perder y mucho que ganar. Pero cada uno tiene también sus propias razones… y sus propios secretos. Una vez en el juego, Heather descubre que es más valiente de lo que imaginó. Dodge, por su parte, se dEsta novela relata la vida de Mario, un muchacho víctima de las drogas. Sin embargo, el protagonista no es propiamente este joven, sino las seis personas que nos cuentan su vida desde que nace hasta el desenlace final.a cuenta de que él no es el único que necesita ganar. Todos tienen algo por lo que jugar. 

Alejandro Palomas.  «Un hijo». Guille es un niño introvertido con una sonrisa permanente, y es un lector empedernido con mucha imaginación. Solo tiene una amiga. Hasta aquí, todo en orden. Pero tras esta máscara de tranquilidad se esconde un mundo fragilísimo, como un castillo de naipes, con un misterio por resolver. El rompecabezas lo configuran un padre en crisis, una madre ausente, una profesora intrigada y una psicóloga que intenta armar el puzle que está en el fondo. 

Jordi Sierra i Fabra. «Seis historias en torno a Mario». Esta novela relata la vida de Mario, un muchacho víctima de las drogas. Sin embargo, el protagonista no es propiamente este joven, sino las seis personas que nos cuentan su vida desde que nace hasta el desenlace final.

Jorge Gamero «Simón, no; Saimon».
Simón, un chico rebelde que lucha contra toda autoridad, está a punto de tomar la decisión más importante, posiblemente, de su vida: creer en él mismo. El descubrimiento del amor y la dedicación de Ángel, el profesor que paga las consecuencias de su rebeldía, y César, el mediador de conflictos que hace lo posible por dar sentido a su profesión, serán piezas fundamentales del cambio.
Ana Alonso, Javier Pelegrín. «El sueño de Berlín».
Ana es una adolescente con TOC (trastorno obsesivo compulsivo). Cuando Bruno, su compañero de clase, se entera del problema, intenta ayudarla. Con mucho ímpetu, pero también con desconocimiento, la animará a que se apunte al viaje de fin de curso y pueda cumplir uno de sus sueños: visitar, en Berlín, la cabeza de Nefertiti. Por otro lado, la vida familiar de Ana no está exenta de tensiones. Su padre la anima para que sea como las chicas de su edad, mientras que su madre quiere que se medique y la sobreprotege

John Green. «Ciudades de papel».
En su último año de instituto, Quentin no ha aprobado ni en popularidad ni en asuntos del corazón... Pero todo cambia cuando su vecina, la legendaria, inalcanzable y enigmática Margo Roth Spiegelman, se presenta en mitad de la noche para proponerle que le acompañe en un plan de venganza inaudito. Después de una intensa noche que reaviva el vínculo de una infancia compartida y parece sellar un nuevo destino para ambos.

James Dashner. «El corredor del laberinto: Información clasificada».
Cruel es buena... ¿O no? Con afán de responder a esa pregunta, aquí se presentan varios expedientes clasificados de la organización: conversaciones grabadas, e-mails de miembros de CRUEL, recuerdos de personajes como Minho... Además de retratos que se han encontrado de algunos clarianos y personajes clave